Η Παραγωγή
 
 

Η Παραγωγή

Ανακαλύψτε ένα προς ένα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου μας, ξεκινώντας από την καλλιέργεια των δέντρων στους ιδιόκτητους ελαιώνες μας στην Κόρινθο, την Τροιζήνα, την Αρκαδία και την Αργολίδα και καταλήγοντας στη διαδικασία της συσκευασίας και τυποποίησης του ελαιολάδου που φτάνει αγνό και αμετάβλητο στα χέρια σας.

Τοποθεσίες παραγωγής - Ποικιλίες ελαιόδεντρων

Οι ιδιόκτητοι ελαιώνες μας εκτείνονται στην κεντρική και βορειανατολική Πελοπόννησο, στις περιοχές της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Τροιζήνας, μέρη ιστορικά και άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου εδώ και αιώνες. Στα εύφορα εδάφη της Πελοποννήσου η καλλιέργεια της ελιάς χρονολογείται τουλάχιστον 4.000 χρόνια κι έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην Τροιζήνα ο Ηρακλής άγγιξε με το ρόπαλό του που ήταν φτιαγμένο από ξύλο αγριελιάς το άγαλμα του Ερμή – προστάτη της βλάστησης και της αναγέννησης της φύσης – κι εκείνο βλάστησε, βγάζοντας ρίζες και φύλλα. Κοντά στο άγαλμα λέγεται πως φύτρωσε ένα δέντρο αγριελιάς από το ξερό ρόπαλο του Ηρακλή, το οποίο έδειξαν στον περιηγητή Παυσανία όταν επισκέφθηκε την Τροιζήνα.

Ο Όμηρος αναφέρει την Αρχαία Κόρινθο στην Ιλιάδα ως ένα τόπο πλούσιο, λόγω της ιδιαίτερα εύφορης γης της που ευνοούσε τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ενώ κατά τα ρωμαϊκά χρόνια φημιζόταν για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το μέλι τα οποία εξήγαγε.

Η Αρκαδία, με τα κατάφυτα όρη και τις γόνιμες πεδιάδες στην καρδιά της Πελοποννήσου, ανήκει στις περιοχές με την παλαιότερη κατοίκηση. Οι κάτοικοι της Αρκαδίας – Έλληνες αυτόχθονες όπως αναφέρει ο Ξενοφώντας – είχαν παραδοσιακά μεγάλη λατρεία για τη φύση, και η βαθιά γνώση τους για την καλλιέργεια της γης τους παραδόθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από τη θεά Δήμητρα, σύμφωνα με τη μυθολογία.

Κατάφυτη με ελαιώνες και γνωστή για την παραγωγή εξαιρετικού ελαιολάδου αιώνες τώρα είναι και η Αργολίδα που φημίζεται εξίσου για το Ασκληπιείο της στην Επίδαυρο. Το θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας με τα άφθονα πηγαία ιαματικά νερά και το ήπιο κλίμα και θεωρείται πως είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική.

Με υπερηφάνεια για τις τοποθεσίες καλλιέργειας των ελαιόδεντρών μας συνεχίζουμε με συνέπεια την παράδοση των προγόνων μας για την παραγωγή ποιοτικού, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με υγειοπροστατευτική δράση.

Ποικιλίες: «Κορωνέϊκη» & «Μανάκι»
Φυσικής – Αφάρμακης Καλλιέργειας
Γεωγραφική Περιοχή: Κορινθία

Ποικιλίες: «Κορωνέϊκη» & «Μανάκι»
Φυσικής – Αφάρμακης Καλλιέργειας
Γεωγραφική Περιοχή: Τροιζηνία

Ποικιλίες: «Γλυκομάνακο & Χωραΐτικη»
Φυσικής – Αφάρμακης Καλλιέργειας
Γεωγραφική Περιοχή: Αρκαδία

Καλλιέργεια των ελαιόδεντρων

Στους ελαιώνες μας εφαρμόζουμε ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους ακολουθώντας τις αρχές της φυσικής καλλιέργειας, με στόχο την παραγωγή ελαιολάδου χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων. Κάνουμε χρήση μόνο οργανοχημικών λιπασμάτων, ενεργών μικροοργανισμών, χλωράς λίπανσης, καθώς και αμειψισποράς, προκειμένου να διατηρούμε ένα ισορροπημένο οικοσύστημα με ανεπτυγμένη βιοποικιλότητα για την απαραίτητη εδαφοκάλυψη.

Χωρίς μηχανική καλλιέργεια

Η απουσία μηχανικής καλλιέργειας του εδάφους (όργωμα) είναι πολύ σημαντική καθώς διατηρείται ανέπαφο το ριζικό σύστημα των ελαιοδένδρων, ενώ εξασφαλίζεται η σωστή ανάπτυξη των απαραίτητων μικροοργανισμών, ωφέλιμων εντόμων, γαιοσκωλήκων και φυτών εδαφοκάλυψης.

Η τέχνη του κλαδέματος

Το κλάδεμα είναι μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες στον κύκλο της καλλιέργειας. Γίνεται σχολαστικά με το χέρι και αποτελεί παράδοση που πέρασε από πατέρα σε γιο ενσωματώνοντας διαρκώς νέες και χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές. Προσέχουμε ιδιαίτερα να μην πληγώνουμε το δέντρο ώστε να μην δημιουργούνται εστίες προσβολής καθώς και να προστατεύουμε τα παραγωγικά τμήματά του.

Άρδευση

Η άρδευση των δέντρων γίνεται μέτρο και μόνο όταν είναι απαραίτητο, χωρίς να ξοδεύουμε άσκοπα φυσικούς πόρους και να επηρεάζουμε τα ελαιόδεντρα και την ποιότητα των προϊόντων λόγω της υπερβολικής υγρασίας. Έχουμε μεριμνήσει επίσης για τη διασφάλιση και την ενίσχυση της φυσικής αποστράγγισης.

Καταπολέμηση ασθενειών

Τυχόν ασθένειες των δέντρων και ζιζάνια αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με φυσικούς και βιολογικούς τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον, χωρίς να διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος. Σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνουμε τα προϊόντα μας, τα ελαιόδεντρα ή το περιβάλλον με τοξικά φυτοφάρμακα και δηλητήρια, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές αναλύσεις και πιστοποιητικά που έχουμε λάβει από διεθνώς αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα εργαστήρια.

Συγκομιδή του καρπού

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου πραγματοποιείται αποκλειστικά στα μέσα Οκτωβρίου. Οι καρποί που συλλέγονται είναι πράσινοι και άγουροι προκειμένου να εξαχθεί «αγουρέλαιο», αλλά κυρίως για να πετύχουμε υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών – φαινολών, ουσίες με ιδιαίτερο όφελος για την υγεία.

Συλλέγουμε τον ελαιόκαρπο με τα χέρια, χρησιμοποιώντας ξύλινες ή πλαστικές χτένες, και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να προστατεύεται το δέντρο και να διατηρείται ανέπαφος ο καρπός. Μετά τη συγκομιδή ο καρπός αποθηκεύεται προσωρινά σε ανοικτά αεριζόμενα δοχεία και εντός λίγων ωρών οδηγείται στο ελαιοτριβείο όπου εξάγεται το ελαιόλαδο.

Έκθλιψη του καρπού & παραγωγή του ελαιολάδου

Η έκθλιψη του καρπού πραγματοποιείται την ίδια ημέρα της συλλογής του σε πιστοποιημένο ελαιοτριβείο, με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Η διαδικασία της έκθλιψης γίνεται απουσία θερμότητας καθώς και απουσία νερού κατά τη φάση του υγρού και στερεού διαχωρισμού της ελαιομάζας για την αποφυγή οξειδωτικών φαινομένων και δημιουργίας γαλακτωμάτων.

Τόσο η έκθλιψη όσο και η ελαιοποίηση λαμβάνουν χώρα σε απόλυτα και διαρκώς ελεγχόμενες συνθήκες. Η μάλαξη δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 25 oC.

 

Τα βραβευμένα ελαιοτριβεία μας

Τα αυστηρά επιλεγμένα ελαιοτριβεία μας, προσέχει δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες πρακτικές και χρησιμοποιώντας τα πλέον εξελιγμένα μηχανήματα και υλικά για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων.

Είναι βραβευμένα με σειρά διακρίσεων και βραβείων, όπως το ασημένιο μετάλλιο ως "BEST MASTER OF OLIVE MILL INTERESTED IN HEALTHY PROVEN EVOO" και είναι πιστοποιημένα-εφαρμόζουν όλα τα σύγχρονα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (όπως το σύστημα διαχείρισης ISO 22005:2007 για παραγωγή, επεξεργασία και έκθλιψη ελαιοκάρπου-παραγωγή ελαιολάδου).

Ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή δίνεται σε θέματα που αφορούν την διατήρηση όλων των ευεγερτικών συστατικών του ελαιολάδου, αλλά και σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η διαχείριση αποβλήτων.

 

Αποθήκευση του ελαιολάδου

Αμέσως μετά την παραγωγή, το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ταυτόχρονη εισαγωγή αζώτου για την αποφυγή οξείδωσης, δημιουργίας ανεπιθύμητων ενζύμων καθώς και για τη βέλτιστη διατήρηση των χαρακτηριστικών που μας δίνουν αυτό που ονομάζουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Ο χώρος όπου βρίσκονται οι δεξαμενές είναι θερμομονωμένος ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα της θερμοκρασίας στα επιθυμητά όρια. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε να προστατεύονται και να διατηρούνται αναλλοίωτα, όλα τα πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά του ελαιολάδου (πολυφαινόλες, ελαιασίνη, ελαιοκανθάλη, υδροξυτυροσόλη, βιταμίνη Ε, τοκοφερόλη κ.λπ.), καθώς και τα φυσικά χαρακτηριστικά του, όπως το εξαιρετικό άρωμα και η πλούσια γεύση του, η διαύγειά του και το χρυσαφένιο χρώμα του.

Αφού περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα παραμονής στις δεξαμενές, προκειμένου να καθαρίσει το ελαιόλαδο μέσω καθίζησης από τα μεγάλα στερεά αιωρήματα, ακολουθεί το συντομότερο δυνατόν η εμφιάλωσή του, χωρίς φιλτράρισμα (αφιλτράριστο) προκειμένου να διατηρηθεί στο ακέραιο το σύνολο των ευεργετικών συστατικών του.

Η Συσκευασία & Τυποποίηση

Για την εμφιάλωση και τυποποίηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου επιλέξαμε μια λιτή και κομψή πλήρως ανακυκλώσιμη συσκευασία, με όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται ο καταναλωτής και με γνώμονα την προστασία του περιεχομένου και την ολοκληρωμένη πληροφόρηση του πελάτη.

Το χρώμα των φιαλών είναι σκούρο πράσινο και μαύρο προκειμένου να προφυλάσσεται βέλτιστα το ελαιόλαδο από το ηλιακό φώς και την υπεριώδη ακτινοβολία που καταστρέφει μέρος των ευεργετικών υγειοπροστατευτικών συστατικών του (πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, κ.ά.).

Το αυστηρά επιλεγμένο συσκευαστήριό μας διαθέτει υπερσύχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και εξειδικευμένο έμπειρο προσωπικό που δεν αφήνει στην τύχη την παραμικρή λεπτομέρεια. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες (λειτουργίας, κωδικός EL, έγκριση περιβαλλοντικών όρων κ.ά.), καθώς και πιστοποιητικά συμμόρφωσης με όλα τα διεθνή πρότυπα του τομέα, από την TUV HELLAS, όπως πιστοποιητικό για:

  • Εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ιχνηλασιμότητας, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του “Εσωτερικού κανονισμού της TUV HELLAS για την διαχείριση της ιχνηλασιμότητας” και του προτύπου ISO 22005:2007
  • Εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ασφαλείας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο: ΕΛΟΤ EN ISO 22000:2005, από TUV HELLAS, κ.ά.